Fysiotherapeutische behandeling bij stuitpijn ( coccygodynie ) | Fysiotherapiepraktijk Kuiken- Siljée | Kuiken-Siljee

Fysiotherapeutische behandeling bij stuitpijn ( coccygodynie )


Coccygodynie is een onderschat en soms ook onderkend probleem. De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen ( bijvoorbeeld in de kinderleeftijd bij een val van de schommel). De pijn kan ook afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem.

Pijn in het stuitje kan veel hinder geven en heeft veel invloed op (plezier in) het dagelijks leven. Patiënten geven aan niet te kunnen zitten en gaan scheef hangen om de stuit te ontzien. Na zitten is het weer opstaan zeer pijnlijk. Gelukkig bestaat er een goede bekkenfysiotherapeutische behandeling om het stuitje de eigen natuurlijke positie terug te geven. Deze bestaat uit een uitwendige techniek ( geen inwendige techniek nodig!) die vrij eenvoudig en zeer effectief is in combinatie met bekkenbodem-oefeningen om de trek aan het staartbeentje te verlagen. Al na de eerste behandeling zakt de pijn tot een acceptabel niveau en binnen een paar maanden wordt de pijn steeds minder en verdwijnt in veel gevallen volledig. Na de behandeling krijgt men oefeningen en adviezen mee en moet de stuit 3 weken lang de kans krijgen te herstellen niet opnieuw geirriteerd te worden. Hierna volgt een evaluatie en wordt beoordeeld of verdere behandeling nog nodig is.

In onze praktijk behandel ik vrouwen met deze pijnklachten veroorzaakt door de zwangerschap of bevalling, waarbij het soms nog te maken heeft met een val op de stuit van soms al jaren geleden en komen de klachten tijdens de zwangerschap of na de bevalling tot uiting. Omdat het nog niet zo bekend is dat er wel degelijk behandeling mogelijk is lopen veel patiënten hier onnodig lang, soms jaren, mee rond.